«Ο κόσμος όταν πάει να κάνει μια δουλειά φοράει την μάσκα, όταν πάει όμως για διασκέδαση δεν την φοράει. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι φοβούνται και την φορούν, η νεολαία όμως ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Είτε τους λες για το πολιτικό σύστημα στην Νέα Γουινέα, είτε τους λες για τον κορονοιό, το ίδιο τους ενδιαφέρει.», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος σε συνέντευξή του στο Open TV.
Για μισό λεπτό. Να δαιμονοποιήσουμε τους νέους, εντάξει. Αλλά από ποιον να παραδειγματιστούν θετικά? Οι νέοι μιμούνται αυτό που βλέπουν γύρω τους. Και τι βλέπουν γύρω τους? Την ορνιθομυαλιά και την επιπολαιότητα, τους συνωμοσιολόγους και τους ξερόλες βλέπουν γύρω τους. Σκέψου να είσαι δεκαοχτώ χρονών τώρα! Πώς να ξεδώσεις με τις μάσκες, τα αντισηπτικά και το social distancing?
Λησμονήσαμε τα δικά μας νιάτα μέσα στην κάψα του καλοκαιριού? Στα παραλιακά μπαρ και στα κλαμπάκια ήταν ο ένας επάνω στον άλλον, κυριολεκτικά. Οι μόνες έγνοιες μας τότε ήταν που θα πάμε διακοπές, που θα γλεντήσουμε και αν θα ερωτευθούμε.
Και ναι. Τα δικά μας νιάτα έχουν μερικές δεκαετίες στην πλάτη τους, αλλά έχει σημασία? Τα νιάτα πάντα περιστρέφονται γύρω από έναν κοινό άξονα με την ίδια ένταση. Ο νέος θέλει να δοκιμάσει, να γευτεί, να ακουμπήσει, να μυρίσει. Ω ανέμελα νιάτα του καλοκαιριού πόσο σας ζηλεύω!
Άντε λοιπόν τώρα να πεις του νέου, του δεκαοχτάρη και του εικοσάρη που είναι πάνω στην τρέλα να μην έρχεται κοντά με φίλους και φίλες, να πίνει το ποτό του αποστασιοποιημένος και καθήμενος. Μπορείς? Σίγουρα και μπορείς, γιατί ο άνθρωπος προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Οι νέοι της εποχής του κορονοιού θα υιοθετήσουν τις καινούριες συνθήκες απόστασης που απαιτούν οι περιστάσεις, αργά ή γρήγορα.
Απλώς στο αργά ή γρήγορα θα υπερισχύσει το αργά. Οι νέοι θα αργήσουν να προσαρμοστούν γιατί μέχρι τώρα επικρατούσε η χαλάρωση. Αλλά και γιατί μέχρι πρότινος είχαν ξεχάσει τι πραγματικά συμβαίνει και οι μεγαλύτεροι. Χόρευαν στα πανηγύρια καλαματιανούς πιασμένοι χέρι-χέρι, οργάνωσαν γαμήλιες τελετές με διακόσιους προσκεκλημένους και έμπαιναν σε κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ και σε κλειστούς χώρους χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας. Μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούσαν την μάσκα, γιατί ήταν υποχρεωτική. Μέχρι και οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κυκλοφορούσαν παντού ξε-μάσκωτοι. Χώρια που οι περισσότεροι έχουν αρχίσει και φοράνε την μάσκα κάτω από την μύτη με τα ρουθούνια ορθάνοιχτα, να δίνουν και να παίρνουν μικρόβια.
Τι παράδειγμα λοιπόν να ακολουθήσουν οι νέοι? Το «μην ακούς τους συνωμοσιολόγους», που ακούνε από τους γονείς τους ή το «ζαμάν φου» των θείων τους?
Φυσικό και επόμενο ήταν λοιπόν να τιμήσουν δεόντως τα κάθε είδους corona party, νομίζοντας πως πηγαίνοντας σε ένα τέτοιο πάρτυ επαναστατούν στο σύστημα. Η τάση του corona party είναι η απόλυτη σύγχυση της κατάστασης που ζούμε και του πως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε,
Στην νεολαία όλα αυτά τα μέτρα προστασίας πέρασαν σαν ένα εμπόδιο στο οποίο πρέπει να αντιδράσουμε και να επαναστατήσουμε και όχι σαν ένα εμπόδιο το οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε. Δεν είναι λοιπόν ότι οι νέοι δεν κατάλαβαν τίποτα. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Οι νέοι τα έχουν καταλάβει όλα λάθος. Γιατί, όπως ανέφερε ο καθηγητής Άλκης Βατόπουλος στην ίδια συνέντευξη, «….τα μέτρα δημόσιας υγείας δεν επιβάλλονται με την ράβδο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα θέμα υγείας το οποίο τον αφορά.»
Comments